Fotografiet manipuleres

1840 1860+ 1930+ 1982 1994 2003 2012
Første manipulerte fotografi: fake selvmordsoffer Mumlers åndefotografering Stalins historieforfalskninger National Geographic flytter pyramidene Time Magazine bruker fargejustert bilde av O.J. Simpson Manipulert pressebilde trykket i LA Times Manipulerte bilder av orkanen Sandy

Kan vi tro våre egne øyne?

Den erfarne krigsfotografen Brian Walski fikk i 2003 sparken i avisen Los Angeles Times. Grunnen? Han hadde satt sammen elementer fra to eksponeringer for å forbedre komposisjonen i et bilde.

Fotografi av Mary Lincoln med hennes manns gjenferd

Fotograf: William H. Mumler | Leverandør: Wikimedia Commons | CC (by sa)

Mary Lincoln med sin manns gjenferd

Manipulering med bilder har en lang historie. Åndefotografering var en egen sjanger på 1800-tallet. Avdøde personer ble dobbelteksponert med bilder av levende mennesker. Forfatteren av bøkene om Sherlock Holmes, sir Arthur Conan Doyle, var en av de mange som ble lurt.

Den forsvunne komissæren

Leverandør: Wikimedia Commons | CC (by sa)

Etter at Nikolai Yezhov (til høyre for Stalin) ble henrettet i 1940, ble han også fjernet fra dette bildet.

I Sovjetunionen var det vanlig at kjente mennesker ble retusjert bort fra historiske bilder etter hvert som de falt i unåde hos Stalin og ble henrettet.

Den digitale teknikken har gjort det enklere å manipulere bilder, og vanskeligere å avsløre det. Et tidlig tilfelle var da magasinet National Geographic, kjent for sin spektakulære fotojournalistikk, flyttet to pyramider tettere sammen for at de skulle ta seg bedre ut som forsidebilde.

OJ Simpson på forsiden av Newsweek og Time

Leverandør: Wikimedia Commons | CC (by sa)

Forsidene til nyhetsmagasinene Newsweek og Time.

Verre var det da den kjente idrettsmannen O.J. Simpson i 1994 ble anklaget for å ha drept kjæresten sin. Begge de to nyhetsmagasinene Newsweek og Time valgte å bruke politiets «mugshot» på forsiden. Da de sto side ved side i aviskioskene var det lett å se at Time hadde falt for fristelsen til å manipulere bildet slik at den mørkhudete Simpson så mye mer skurkeaktig ut enn han gjorde i Newsweek.

Nå som folk kan photoshoppe bilder selv, florerer det av manipulerte bilder også på sosiale medier. Under stormen Sandy på USAs østkyst i oktober 2012 la nyhetsbloggen The Atlantic Wire ut en gjennomgang av noen av de falske bildene, som også kunne følges under en egen søketag på Twitter, #FakeSandy.

Illusjonen av virkelighet har gitt pressefotografiet en høy troverdighet blant publikum. Når bilder blir jukset med, er det ikke bare bildet som blir manipulert, men vi som ser dem også. Derfor får fotografene sparken. Og vi må venne oss til å være kritiske også til det vi ser på fotografier.

Ekte eller falsk?

Se noen av de falske - og noen av de ekte - bildene som sirkulerte på sosiale medier under orkanen Sandy i 2012.

Museum of Hoaxes

Leverandør: Museum of Hoaxes

Bildebløff

Vil du se flere eksempler på bildebløffer gjennom tidene, kan du ta en titt på Museum of Hoaxes.