Den illustrerte presse

1796 1841 1842 1852 1880 1896
Litografi-teknikken oppfunnet «Punch» «Illustrated London News» Graveringer etter fotografier fra Krimkrigen trykket i «Illustrated London News» Første rasterbilde, «New York Graphic» «Simplicissimus»

Bildets tidsalder

Illustrated London News

The Print Collector | Leverandør: Heritage/Scanpix | CC (by nc sa)

Forsiden på «Illustrated London News» fra 1850. Fargeleggingen har skjedd i ettertid.

«Folk har ikke bare sluttet å kjøpe disse gammeldagse tingene som kalles bøker, men til og med å lese dem!»

Bokas død er blitt spådd hver gang et nytt medium har dukket opp. Men dette sitatet stammer fra en skotsk trykker så langt tilbake som 1844. Det som etter hans mening truet ikke bare bokas eksistens, men avisene også, ja selve lesingen, var det trykte bildet.

To år tidligere hadde Herbert Ingram grunnlagt avisen «Illustrated London News». Ideen var å lage en avis som helt og fullt var viet illustrasjoner. Den ble en suksess og nådde et opplag på 300 000 i 1852 da den trykte graveringer basert på Roger Fentons fotografier fra Krimkrigen.

Illustrerte aviser og magasiner dukket snart opp i mange land. Satiriske vittighetsblader ble en populær sjanger, som «Simplicissimus» i Tyskland og «Punch» i Storbritannia. Blant norske eksempler er «Krydseren» og «Vikingen».

Gravering var en både tidkrevende og kostbar metode som hadde vært brukt helt siden Gutenbergs tid. I 1796 ble litografiteknikken oppfunnet i Tyskland. Den gjorde det raskere og billigere å reprodusere bilder.

Foto fra New York Daily Grapic, 1880

Leverandør: Bettmann/Corbis/Scanpix | CC (by nc sa)

Det første fotografiet trykket i en avis med rasterteknikken, fra «New York Daily Grahpic», 1880. Rasterlinjene går lodrett. Hvis du ser på et sort/hvitt avisbilde i dag med en lupe, vil du se at linjene går i kryss slik at de danner punkter med trykksverte.

Rasterteknikken, som ble utviklet og perfeksjonert i siste halvdel av 1800-årene, gjorde det mulig å trykke fotografier. Det første fotografiet trykt med denne prosessen sto i avisen «New York Daily Graphic» i 1880, og fra 1890-årene ble det vanlig å se fotografier i populære aviser.

Det er fremdeles rasterteknikken som blir brukt for å gjengi bilder på trykk. Men selve trykkemetoden, offsettrykk, som ble innført i avisene i 1970-årene, er en videreutvikling av litografiteknikken.

Karrikatur fra Punch, 1856

Leverandør: The Granger Collection / Scanpix | CC (by nc sa)

Send meg sennepen

Karrikatur fra det britiske vittighetsbladet «Punch», 1856. Ikke så ulikt våpendebattens som raser i USA i 2013.

Fotograf: Paul E.D. Stewart | Leverandør: Science Photo Library / Scanpix | CC (by nc sa)

Darwins 100-årsdag

Karrikatur fra det tyske vittighetsbladet «Simplicissimus», 1909.

Skisser fra valget i England i 1880

Leverandør: The Granger Collection

Pressetegner

Før reproduksjonsteknikken skapte yrkesgruppen pressefotografer, var det tegneren som sørget for bilder fra viktige begivenheter. Her skisser fra valget i England i 1880, gjengitt i «Illustrated London News».